Verzorging
De Achatina Fulica (agaatslak) is niet moeilijk om te houden. Het is een ideale beginnershuisdier, zo lang je maar voor de juiste behoeftes zorgt.
Wanneer het te warm of te koud word gaat een agaatslak in zomer- of winterslaap. Dit gebeurt ook bij gebrek aan vocht of voedsel. Zo'n slaap kan heel lang duren, maar meestal met wat (lauwwarm) water wek je ze zo weer. Het is beter om jonge dieren niet in een winterslaap te laten gaan, aangezien zij de vetreserves nog niet genoeg hebben opgebouwd om dit langdurig te overleven.
Er is uiteraard een manier om te voorkomen dat je slak in winterslaap gaat. Simpelweg door de bak te verwarmen. Ook de zomerslaap kan meestal worden vermeden door de bak goed vochtig te houden. De zomerslaap komt namelijk meestal door de combinatie van droogte en hitte.
Geschikte temperaturen liggen rond de 25°C, maar ze overleven prima op kamertemperatuur. Overdag 18°C en in de nacht 10°C is toch echt een minimum.
De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 75% en de 90%. Het is belangrijk - vooral wanneer je een open bak hebt - iedere dag te sproeien. Ook is het erg fijn voor de slak om een plekje met vers water te hebben. Niet te diep uiteraard, slakken kunnen namelijk meestal niet zwemmen.
Huisvesting
Het is belangrijk om je slak genoeg ruimte te geven. Per 1-2 slakken is het toch belangrijk de lengte te nemen van de grootste slak (niet de schelp, maar de slak zelf), en deze in de lengte vermenigvuldigen met 3, in de breedte vermenigvuldigen met 2 en in de hoogte met vermenigvuldigen met 2 Dus voor een 2 slakken van 15 cm lang zou dit een bak zijn van 45x30x30. Je hoeft natuurlijk niet de exacte richtlijnen te volgen, maar een beetje in de buurt is wel prettig voor je slak.
Je kunt je slakken prima in een fauna box of Curver box doen, mits deze groot genoeg is. Voordelen hiervan zijn dat ze goedkoop zijn en makkelijk schoon te maken.
Maar mooier is natuurlijk een terrarium. Voor de warmte kun je verschillende bronnen gebruiken. Je kunt warmtelampen, -matten, en -kabels gebruiken, maar ik adviseer om matten te gebruiken. Warmtelampen kunnen namelijk te bak erg snel uitdrogen, en zonder basket zijn ze zéér gevaarlijk. Als je warmtematten gebruikt, plaats deze dan liever aan de achterkant van je terrarium of box. Dit omdat slakken meestal op de bodem komen om af te koelen, en het ze niet helpt als het daar ook heel warm is.
Het is belangrijk goede, en voldoende bodembedekking te gebruiken. Een aanbeveling is cocosvezel (coco peat). Dit houdt erg goed vocht vast, waardoor je meestal minder hoeft te sproeien. Je kunt uiteraard ook bosgrond of zelfs potgrond gebruiken. Let bij bosgrond goed op voor beestjes en schimmels, en bij potgrond of er geen extra toevoegingen aan zitten zoals pesticiden of voeding.
Het is heel belangrijk om een laag van zeker 10 cm dik te maken, omdat slakken zich graag in graven. Ook vinden slakken het fijn om schuilplekjes te hebben. Je kunt stenen plaatsen, maar ook bijvoorbeeld bladeren of een omgekeerde bloempot. Maak er wat moois van. Let wel op met planten, want ze kunnen giftig zijn, en bovendien worden opgegeten!
Voeding
Slakken eten voornamelijk fruit en groente, zoals bijvoorbeeld sla, komkommer, kool, andijvie, appel etc. Let wel op met banaan, dit kan erg snel schimmelen.
Een schaaltje (of gewoon gestrooid) met legkorrels voor kippen vinden slakken helemaal geweldig en ze groeien hier behoorlijk goed van. Probeer altijd zoveel mogelijk af te wisselen, zodat ze alle voedingsstoffen binnen krijgen.
Kalk is een heel belangrijke factor voor de agaatslak. Zonder kalk kan de slak zijn huisje niet onderhouden, en zal deze erg broos worden en uiteindelijk breken. Dat is te vergelijken als bij de mens de borstkas ineens in stukken breekt. Dit wil je dus absoluut voorkomen.
Er zijn 2 gebruikelijke manieren om slakken kalk te voeren. Het eerste is sepia, wat je bij de vogelafdeling van de dierenwinkel kunt vinden. Dit hoef je niet fijn te malen zoals sommigen beweren, je kunt het er gewoon in leggen. De slakken zullen er dan laag voor laag aan eten.
Het tweede is Calciumcarbonaat. Deze is te koop bij sommige dierenwinkels en reptielenwinkels. Ook kun je via de apotheek dit in tabletvorm krijgen, wat je vervolgens fijn maalt (let wel dat je dan de tabletten zonder film moet hebben). Dit is een calciumpoeder wat je gemakkelijk over het voedsel strooit en vooral bij jonge of zieke slakken ideaal is. Het is handig altijd een busje in voorraad te hebben.
Kweken
De agaatslak is hermafrodiet. Dat wil zeggen dat ze twee geslachten hebben. Dit houd niet in dat ze zichzelf bevruchten, je hebt namelijk wel twee slakken nodig om te kunnen kweken.
Wanneer de agaatslakken hebben gepaard, zijn ze beiden bevrucht voor een hele lange tijd, vaak wel hun hele leven lang. Let dus vooral op bij het kruisen van 2 soorten; Het is namelijk goed mogelijk dat je nooit meer een 'pure' agaatslak krijgt, ookal zet je deze bij een ander van dezelfde soort.
Ook is het beter om minstens 3 of 4 slakken te hebben wanneer je wilt kweken. Dan heb je namelijk de grootste kans dat er 2 slakken zijn die tegelijk bereid zijn te paren. Bij iedere slak is dit namelijk weer anders, dus maar 2 slakken bied geen garantie op nageslacht!
Agaatslakken kunnen erg veel eitjes leggen. Namelijk wel tot 1200 per jaar! Dit is vaak verspreid over 3-5x per jaar.
Als je de eieren goed vochtig en warm houdt, komen ze rond de 2 weken al uit. Bijna alle eitjes zullen uitkomen, dus bedenk dit van te voren goed.
Als je niet zoveel jongen wilt, kun je wat eieren in een bakje stoppen en deze in de vriezer stoppen en vervolgens weggooien. Dit is de meest humane en makkelijke manier om er vanaf te komen. Loslaten in de natuur is namelijk geen optie, aangezien ze een bedreiging vormen voor onze inheemse fauna! Bovendien is het ook tegen de wet.